Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Haine pentru barbati
Lun Mar 25, 2013 5:26 am Scris de horifashion

» Doar la horifashion gasiti CAMASA CALVIN KLEIN SLIM FIT
Lun Mar 25, 2013 5:25 am Scris de horifashion

» Pantaloni hass and platt slim fit
Lun Mar 25, 2013 5:24 am Scris de horifashion

» Haine fashion la cele mai bune preturi
Lun Mar 25, 2013 5:22 am Scris de horifashion

» Nero Burning ROM
Sam Apr 28, 2012 3:00 am Scris de Mario

» Shop-uri de haine pt barbati
Sam Apr 28, 2012 12:37 am Scris de Mario

» Shop-uri de chitari
Sam Apr 28, 2012 12:20 am Scris de Mario

»  ManyCam
Vin Apr 27, 2012 11:59 pm Scris de Mario

»  uTorrent
Vin Apr 27, 2012 11:57 pm Scris de Mario

Decembrie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Calendar Calendar

Parteneri
forum gratuitInregistrati-va
Va rugam sa va inregistrati... Nu o sa va para rau. Va puteti inregistra de la rubrica "Inregistrare" din susul paginii. Multumim!

Metodologia cunoașterii sociologice

In jos

Metodologia cunoașterii sociologice

Mesaj  Mario la data de Vin Apr 27, 2012 1:43 pm

În cercetarea sociologică s-au creat și dezvoltat mai multe orientari metodologice.Unii specialiști au făcut clasificarea metodelor de cercetare socială după criterii foarte diferite.Considerăm câteva dintre ele.
Clasificarea lui Brian Fay
Utilizând criteriul metodologiei utilizate și a finalității practic politice a discursului teoretic, Brian Fay a constatat că există trei orientări teoretice în sociologie, anume: orientări pozitiviste, orientări interpretative și orientări critice.Sociologia pozitivistă ar utiliza modele statistico-matematice ale fenomenelor și proceselor sociale considerate ca obiecte manipulabile.Sociologia interpretativă implică o metodologie a înțelegerii și interpretării semnificațiilor sociale folosite în comunicarea grupală.Sociologia critică, după Brian Fay, sesizează și conștientizează aspectele disfuncționale și contradictorii din viața socială.
Clasificarea lui Mircea Flonta
Folosește drept criteriu de clasificare calea producerii cunoștințelor. Distinge două orientări metodologice dominante: monismul metodologic și dualismul metodologic.Monismul metodologic afirmă unitatea metodei științei și orienteză cercetarea în științele omului după modelul cercetării din științele naturii.Dualismul metodologic susține autonomia metodologică a cunoașterii sociologice.
Clasificarea lui Cătălin Zamfir
Autorul distinge între strategia idealistă și strategia materialistă.Teza fundamentală a strategiei idealiste este că fenomenele sociale sunt determinate de ideile,reprezentările, și proiectele subiective ale membrilor colectivității.Faptele sociale sunt explicate prin fapte mentale.Realitatea socială este o obiectivare a constructelor subiective.Strategia materialistă de explicare explică faptele sociale prin alte fapte sociale fără a recurge la cauze exterioare eventual suprapuse de tip mentalist.Faptele sociale au o determinare imanentă.
Lazăr Vlăsceanu a utilizat criteriul principiilor teoretice care au generat un anumit mod de abordare a realității sociale.Este un criteriu cu relevanță metodologică după cum urmează.
Scopul fiind același - cunoașterea colectivității umane - cercetatorii societății au adoptat două atitudini metodologice principale în cunoașterea societății. Una dintre ele vine din convingerea că și umanitatea poate fi cunoscută pe aceeași cale pe care cunoaștem natura. O a doua atitudine în cunoașterea socialului pornește de la convingerea că obiectul cunoașterii sociologice este diferit de obiectul cunoașterii naturii și implicit trebuie ca subiectul cunoscător să utilizeze o modalitate diferită de cercetare aptă să surprindă specificul existenței omenești.
Orientarea metodologică ce vrea să extindă la social metodele specifice cunoașterii naturii poartă numele de orientare metodologică obiectivistă. Din contra, orientarea ce susține că realitatea socială este de esență diferită de natură, cerând mijloace specifice de cunoaștere, se numește orientare interpretativă, deoarece pentru ea obiectul social este esențialmente și ireductibil subiectiv.
Pe scurt, metoda obiectivistă consideră umanul ca obiect empiric iar metoda interpretativă consideră umanul ca existență sufletească. Evident de aici decurg consecințe imediat diferite în abordarea obiectului de cunoscut, în speță a societații umane.
Orientări metodologice obiectiviste
Pornind de la ipotezele privind natura socialului s-au născut și dezvoltat mai multe orientari metodologice obiectiviste.În prima fază, obiectivismul sociologic a fost practicat de Condorcet prin ,,fizica socială,, și de empirismul clasic.
Pozitivismul sociologic
Auguste Comte a inițiat pozitivismul sociologic, considerând că dezvoltarea cunoașterii umane parcurge trei faze: teologică, metafizică și pozitivă. Faza pozitivă ar fi reprezentată tocmai de sociologie. Pozitivismul a fost dezvoltat de cercetări ulterioare. Sub influența pozitivismului logic al gânditorilor Cercului de la Viena a apărut astfel neopozitivismul, conform căruia fundamentul cunoașterii viabile este experiența, opunându-se filozofiei speculative asupra societății. Acest curent de gândire s-a numit și fenomenalism. Practica metodologică obiectivistă pune accentul pe defilozofarea discursului sociologic, generalizările empirice ce pot avea valoare de lege, formulările precise, integrabile în modele logico-matematice ale fenomenelor sociale, centrarea pe judecăți pur cognitive ce exclud judecățile de valoare și normative, scientizarea discursului sociologic prin urmarea modelului științelor naturii. Din aceste alegeri, sociologii pozitiviști au inițiat principii care le definesc metoda.
avatar
Mario
Administrator
Administrator

Mesaje : 132
Data de inscriere : 19/03/2012
Varsta : 22
Localizare : Pe Luna

Vezi profilul utilizatorului http://time2forum.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum